В рамках Освітнього марафону з доброго врядування розпочалося навчання голів територіальних громад Полтавщини за програмою «Організація діяльності сільського, селищного, міського голови».

30 березня голови територіальних громад Полтавщини разом із колегами з інших областей України долучилися до Освітнього марафону з доброго врядування, який проводиться в рамках Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа публічної адміністрації в Україні».

Освітній марафон з доброго врядування сприяє процесам децентралізації в Україні, зміцненню спроможності органів місцевого самоврядування у реалізації функцій та повноважень з урахуванням європейських стандартів та кращих практик.

З вітальним словом до учасників марафону звернулися Литвиненко Олена Вікторівна, заступниця голови Офісу Ради Європи в Україні, Шаршов Сергій Іванович, генеральний директор Директорату з питань місцевого самоврядування, територіальної організації влади та адміністративно-територіального устрою Міністерства розвитку громад та територій України, представники органів влади та місцевого самоврядування.

Від Полтавщини у відкритті заходу взяли участь перший  заступник голови Полтавської обласної ради Лемешко Олександр Миколайович, керуюча справами виконавчого апарату Полтавської обласної ради Паутова Тетяна Олександрівна. Модератором заходу виступила Литвиненко Тетяна Миколаївна, директор Волинського регіонального центру підвищення кваліфікації.

Реформа децентралізації надала нові можливості для розвитку територіальних громад. Органи місцевого самоврядування отримали самостійність у вирішенні організаційних та фінансово-економічних питань. Це, в свою чергу, покладає високу відповідальність за прийняті рішення на керівників територіальних громад. З урахуванням викликів розвитку громадянського суспільства, професіоналізм посадових осіб місцевого самоврядування, знання, вміння та навички персоналу, злагоджена робота депутатів місцевих рад набувають сьогодні особливої значущості.

В рамках Освітнього марафону з доброго врядування голови територіальних громад розпочали онлайн навчання за програмою «Організація діяльності сільського, селищного, міського голови». Спікерами заходу є керівники й фахівці НАДС, Міністерства розвитку громад та територій України, експерти офісу Ради Європи.

30 березня, в рамках першої сесії навчання розглянуто наступні теми:

  • «Нормативно-правове регулювання організації діяльності органів місцевого самоврядування в сучасних умовах. Огляд чинних нормативно -правових актів. Аналіз нововведень. Загальна характеристика законопроектів з проблематики організації діяльності органів місцевого самоврядування», спікер Шаршов Сергій Іванович – генеральний директор Директорату з питань місцевого самоврядування, територіальної організації влади та адміністративно - територіального устрою Міністерства розвитку громад та територій України;
  • «Фінансове забезпечення територіальної громади. Бюджетний процес на місцевому рівні», спікер Семенець Галина Василівна – експертка Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа публічної адміністрації в Україні».

Посилення комунікації між представниками місцевого самоврядування та фахівцями центральних органів виконавчої влади, провідними українськими та зарубіжними експертами, співпраця з міжнародними організаціями та  долучення до освітніх ініціатив національного рівня, таких як Освітній марафон з доброго врядування, сприяють професійному розвитку посадових осіб місцевого самоврядування, обміну досвіду щодо формування  спроможних територіальних громад та розвитку місцевого самоврядування в Україні.

Щиро вдячні за надану можливість взяти участь в Освітньому марафоні!

Всі новини →