Полтавський ЦППК увійшов до трійки переможців у двох номінаціях конкурсу НАДС.

Наказом НАДС від 02.10.2020 № 188-20 затверджено результати конкурсу «Кращі практики впровадження освітніх інновацій у системі професійного навчання державних службовців, голів місцевих державних адміністрацій, їх перших заступників та заступників, посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад» у 2020 році.

Конкурс проводився НАДС серед провайдерів надання освітніх послуг у сфері професійного навчання державних службовців, голів місцевих державних адміністрацій, їх перших заступників та заступників, посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад.

Освітня практика оцінювалася за такими критеріями як інноваційність, результативність, ефективність та сталість результатів.

Відповідно до рішення конкурсної комісії (протокол засідання від 28 вересня 2020 року № 2) Полтавський обласний центр перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій увійшов до трійки переможців у двох номінаціях конкурсу, посівши відповідно:

  • друге місце у номінації «Підвищення кваліфікації державних службовців, голів місцевих державних адміністрацій, їх перших заступників та заступників»;
  • третє місце у номінації «Підвищення кваліфікації посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад».

На конкурс було подано спеціальну короткострокову програму підвищення кваліфікації «Основи української жестової мови», яку Центр розробив та реалізує спільно з викладачами курсу, професійними перекладачами з української жестової мови – Московець Наталією Олексіївною та Марчук Мариною Олегівною.

Обрання для написання програми цього напряму не є випадковим. За неофіційними даними, на сьогоднішній день в Україні налічується більше 100 тисяч людей із порушеннями слуху, кожен п’ятий із яких потребує послуг перекладача. Адаптація цих людей до повноцінного суспільного життя невід’ємно пов’язана із якістю надання соціальних послуг даній категорії населення.

Ідея Центру щодо проведення навчання основам української жестової мови суб’єктів надання соціальних послуг знайшла підтримку у засновників закладу: Полтавської обласної державної адміністрації та Полтавської обласної ради.

Із 2016 року по теперішній час спеціальна короткострокова програма «Основи української жестової мови» реалізується Полтавським ЦППК на виконання заходів Програми розвитку місцевого самоврядування у Полтавській області та розпорядження голови Полтавської обласної державної адміністрації від 23.12.2015 №.645 «Про затвердження Плану заходів щодо створення в області безбар’єрного життєвого середовища для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення на 2016-2020 роки».

За цей час підвищення кваліфікації за даним напрямом пройшли державні службовці, посадові особи місцевого самоврядування, працівники підприємств, установ і організацій, професійна діяльність яких пов’язана із наданням соціальних та інших послуг населенню, у тому числі особам із порушеннями слуху.

Групи формувалися з числа працівників соціальної сфери, лікарів екстреної медичної допомоги, працівників аптек, державних службовців органів виконавчої влади, працівників патрульної поліції, адміністраторів ЦНАП, тренерів спортивних шкіл, посадових осіб органів місцевого самоврядування.

У жовтні 2020 року за програмою «Основи української жестової мови» заплановано навчання ще трьох груп слухачів з числа працівників поліції та фахівців комунальних підприємств, установ і організацій соціальної сфери.

Програма є інноваційною за змістом. Практичний модуль розробляється з урахуванням особливостей професійної лексики учасників навчання, подається у формі відеопосібника та є зручним для подальшого використання у професійній діяльності під час надання соціальних послуг особам із порушеннями слуху.

При проходженні підсумкового контролю знань (іспиту) використовується технологія «кейс-метод» щодо максимальної наближеності до реального життя штучно створеної в навчальних цілях ситуації з урахуванням особливостей професійного спрямування учасників програми. До складу екзаменаційної комісії обов’язково залучаються особи з порушеннями слуху. 

Всі ці заходи, а головне – зацікавленість наших слухачів, бажання навчитися новому – сприяють досягненню загальної мети програми: оволодіння знаннями і навичками, необхідними для використання української жестової мови як одного із важливих засобів у спілкуванні та наданні соціальних послуг в умовах двомовності.

Полтавський обласний центр перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій висловлює щиру вдячність:

  • нашим викладачам Московець Наталії Олексіївні та Марчук Марині Олегівні за розробку та реалізацію програми;
  • нашим засновникам Полтавській обласній державній адміністрації та Полтавській обласній раді за підтримку та допомогу в діяльності Центру;
  • НАДС і конкурсній комісії конкурсу «Кращі практики впровадження освітніх інновацій у системі професійного навчання державних службовців, голів місцевих державних адміністрацій, їх перших заступників та заступників, посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад» у 2020 році за визнання та високу оцінку нашої праці;
  • нашим слухачам – учасникам навчання за програмою «Основи української жестової мови» – за активність і наполегливість в отриманні нових знань та навичок, необхідних у професійній діяльності.

Перемога Полтавського ЦППК у престижному конкурсі НАДС є результатом наших спільних зусиль, спрямованих на покращення якості надання соціальних послуг особам із порушеннями слуху та забезпечення їх повноцінної участі в житті соціуму.

Всі новини →